Ce avem noi aici?

Gama de omagii pentru cuplul Ceauşescu a fost extrem de diversă, debutând cu simple scrisori şi ajungând până la cele mai elaborate şi chiar în unele cazuri sofisticate ca tehnică de realizare, finalizate cu costuri foarte mari, kitch-uri, evident fără nici o valoare artistică.

Pe acest site aucem în atenţia publicului o parte a ceea ce a reprezentat, odată, expoziţia „Omagială” de la Muzeul de Istorie al RSR. Pentru început ne-am axat pe seria de tablouri primite de Nicolae Ceaușescu și de soția sa, cu diferite ocazii. După cum în cadrul unor monarhii contemporane, zilele de naştere ale suveranilor erau celebrate la nivel naţional (de cele mai multe ori în baza tradiţiei – în cazul Thailandei sau Japoniei) şi în România socialistă, deşi nu în mod oficial, Ziua „Tovarăşului” şi a „Tovarăşei” erau cel mai bun prilej pentru ca poporul să-şi manifeste „prinosul de recunoştinţă”. Dar nu numai zilele de naștere erau prilej pentru astefel de cadouri.

Gama picturilor omagiale, acesta este foarte diversă ca tipologie, formă, dimensiuni, expeditor sau mesaj transmis. Noi am împărțit categoriile site-ului folosindu-ne de lozincile epocii și am căutat să încludem în fiecare categorie picturile care să se potrivească cel mai bine titlului: „Omagiu conducătorului iubit”, „Ceauşescu – Pace!”, „Ceauşescu – Preşedinte!”, „Ceauşescu – Tinerii!”, „Erou între Eroi”, „Poporul, Ceauşescu, România!”, „Trăim decenii de împliniri măreţe”, „Tovarăşe Nicolae, tovarăşă Elena…”, „Savanta de renume mondial”.

>Inapoi la galerie