Tools
Search
Register Login

Comunismul in Romania

Fotografiile din cadrul proiectului Comunismul în România şi postate pe site-ul  http://www.comunismulinromania.ro/  sunt proprietatea Muzeului Naţional de Istorie a României, făcând parte din colecţiile sale. De asemenea, fotografiile reprezentând evenimentele din anii 1990-1991 au fost cumpărate de Muzeul Naţional de Istorie al României. Politica de folosire a imaginilor de pe site-ul www.comunismulinromania.com ramâne neschimbată, fotografiile putând fi folosite în continuare în medii private sau online, singura condiţie fiind aceea de a preciza proprietarul acestora şi anume Muzeul Naţional de Istorie al României sau site-ul http://www.comunismulinromania.ro/.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The photographs of the Project Communism in Romania, posted on the website http://www.comunismulinromania.ro/, are The National History Museum of Romania property. Also photographs of the events of 1990-1991 are The National History Museum of Romania property. The copyright of the images from the site www.comunismulinromania.com remains unchanged meaning that all those photos can still be used online, privately or publically, the only condition being to specify the owner, which is The National History Museum of Romania.

 

 

 

 

Luni, 30 Mar 2015

Despre proiect

Prin demersul nostru dorim să punem în valoare fondul de imagini referitoare la perioada comunistă pe care îl deţine Muzeul Naţional de Istorie a României. Majoritatea imaginilor provin din albumele realizate cu diferite ocazii (aniversări ale zilelor de naştere ale conducătorilor de partid şi de stat, congrese, vizite  în ţara şi străinătate, celebrarea unor evenimente etc.) şi care au intrat de-a lungul anilor în patrimoniul MNIR. Alături de acestea prezentăm fotografii achiziţionate de MNIR în epocă, de la fototeca C.C. al P.C.R. şi AGERPRES, realizate de fotografii oficiali din acea perioadă. 

În ultimele două decenii „comunismul” a fost în permanenţă o problemă discutată, analizată, controversată. Fără îndoială, regimul comunist va rămâne, pentru multă vreme, în memoria colectivă, drept unul de „tristă amintire”. Se spune însă că „cine nu-şi cunoaşte trecutul nu poate înţelege prezentul şi nu va putea să vadă viitorul”. Iar trecutul nu este format numai din pagini luminoase, de glorie şi eroism, ci are şi părţi mai „întunecate”; este foarte important ca şi aceste părţi să fie bine cunoscute, deoarece, la fel de adevărat este şi că „cine nu-şi cunoaşte trecutul, este condamnat să-l repete”. De aceea, am considerat, că la 20 de ani de la dispariţia regimului comunist, crearea unui „instrument” care să prezinte într-un mod serios, obiectiv şi echilibrat, realităţile unui sistem care a guvernat ţara timp de aproape jumătate de secol, este binevenită.

Site-ul este în primul rând o arhivă fotografică, ce surprinde diferite aspecte ale comunismului în România. Proiectul este prevăzut a fi realizat în perioada 2009 - 2012 prin selectarea, dintre miile de fotografii existente în patrimoniul MNIR, referitoare la perioada 1945 - 1989, a celor mai semnificative dintre acestea. Fotografiile vor fi introduse în capitolele deja existente la data lansării site-ului.

Având în vedere că site-ul se bazează în exclusivitate pe fotografii realizate în epoca respectivă, anumite aspecte ale perioadei comuniste nu le putem prezenta, deocamdată, din lipsă de material. Printre acestea: activitatea în teren a Securităţii şi a informatorilor ei, închisorile comuniste, fabricile de armament, lagărele de muncă (ex. Canalul Dunărea Marea Neagră) etc. În măsura în care vizitatori ai site-ului sau instituţii de orice fel, deţin materiale pentru unele dintre capitolele pe care MNIR nu le poate acoperi şi doresc ca acestea să fie făcute publice, ni le pot transmite la una dintre adresele de e-mail şi le vom introduce în site, cu datele pe care le doreşte deţinătorul.

După încheierea proiectului (adică după 2012), actualizarea www.comunismulinromania.ro va continua şi vor fi introduse noi fotografii, pe măsură ce acestea ne vor deveni accesibile, precum şi articole rezultate în urma noilor cercetări ale personalului de specialitate.

Imaginile sunt împărţite în următoarele capitole: 

Instaurarea comunismului (1944 – 1947) 

Congresele Partidului Comunist

Diferite aspecte ale vieţii politice (manifestaţii, conferinţe, plenare etc.)

Economie

Educaţie, ştiinţă, cultură

Politică externa

Nomenclatura

Cultul personalităţii

Vizite de lucru

Cotidian 

Însemne

Au fost introduse alte categorii : Amintiri din comunism, Propaganda, Harta monumentelor comuniste, Demolarea trecutului, Decembrie 1989, România postocomunistă.

Capitolele sunt însoţite de o serie de articole care încearcă să surprindă „esenţa” domeniilor respective. De asemenea există o secţiune dedicată legislaţiei comuniste, în care sunt cuprinse o serie din actele normative ce au avut un impact deosebit asupra românilor în perioada comunistă. A fost întocmită şi o bibliografie a subiectului, care cuprinde atât sursele folosite de membrii echipei pentru realizarea articolelor cât şi alte surse documentare menite să asigure, prin studierea lor, o imagine cât mai complexă asupra perioadei comuniste.

În cadrul fiecărui capitol, imaginile încărcate inițial, sunt prezentate în ordine cronologică. Din motive obiective, acest criteriu nu a mai putut fi respectat ulterior.

Pentru explicaţii s-au folosit informaţiile găsite în albume sau în registrele de inventar, completate acolo unde a fost posibil cu alte informaţii din alte surse.

Condiţii de folosire a imaginilor:

-imaginile încărcate pe site pot fi folosite cu condiţia menţionării sursei (www.comunismulinromania.ro/). Pentru imagini la rezoluţii mari (pentru tipărire), doritorii se pot adresa echipei, pe una din adresele de e-mail.

Ultimele articole